Akita Cinsi Özellikleri! Yavru Akita Tuvalet ve İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

 Akita cinsi özellikleri bakımından incelenmeye ve bakılmaya değer bir köpek türüdür. Görünüşüyle ve karakter yapısı ile eşsiz bir ırktır. Tuvalet ve itaat eğitimi onlara biraz zor verilir. Çünkü Akita köpek ırkı bazı köpeklere göre biraz daha az zekidir. Ayrıca dominant bir karakterde olması nedeniyle köpek psikoloğu istanbul eğitim sırasında yeni şeyler öğrenirken zorluk çıkarabilirler. Bu nedenle Akita ırkı köpeklere eğitim verirken profesyonel desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bilgisiz bir şekilde verilecek olan eğitimler kalıcı olmayabilir.

Akita Tarihçesi

Akita tarihçesi çok eski bir döneme gittiği söylenemez. Onlar yaklaşık olarak 400 yıl önce Japonya dolaylarında ortaya çıkmışlardır. İsmini de bu bölgede bulunan Akita bölgesinden almışlardır. Güçlü yapısı ile bilinen Akita ırkı köpekler, ortaya çıktıkları ilk dönemlerde saraylarda çeşitli görevler için kullanılmıştır. Sarayı korumak için bekçi köpeği ya da koruma köpeği olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte daha pek çok görev için bu köpek ırkından istifade edildiği bilinmektedir. Akitalar 1920 yılı sonrasında başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesine yayılmıştır. Bu köpekler, günümüzde ise daha çok evlerin içinde ya da bahçesinde süs köpeği olarak beslenmektedir.

Akita Irkı Fiziksel Özellikleri

Akita ırkı fiziksel özellikleri incelendiğinde güçlü bir fiziksel görünüme sahip olduğu görülür. Bacakları ve çeneleri oldukça güçlüdür. Tüyleri ise orta uzunluğa sahipken sık bir yapıda olur. Rengi genelde kahverengi ve beyaz karışımı olmaktadır. Ancak sarı, siyah ve çikolata renginde de olabilmektedir. Kulakları dik bir görünüme sahiptir ve kafasına oranla biraz küçüktür. Boyları çok büyük olmasa da kiloları aşırı derecede fazla olabilmektedir. Akita ırkı köpeklerin kiloları yaklaşık olarak 130 kiloya kadar çıkabilir.



Akita Irkı Karakter Özellikleri

Akita ırkı karakter özellikleri olarak dominant bir yapıya sahiptir. Kendi başına yaşamaktan ve kararlar almaktan hoşlanırlar. Ancak onların bu durumu eğitim almalarını zor hale getirmektedir. Ayrıca zekâ bakımından da fazla iyi olmadıkları için eğitimleri sıkıntılı olmaktadır. Bu köpek ırkı sahiplerine aşırı derecede bağlı olurlar. Diğer insanlarla bazen sorun yaşasalar da sahipleri ile her şeyi yapabilirler. Onlar için göze almayacakları şey yoktur. Bu köpeklere küçük yaştan itibaren sosyalleşme eğitimi verilmezse ciddi derece hırçın ve saldırgan olabilirler. Çevrede bulunan insanlara ve diğer hayvanları beklenmedik anda rahatsız edebilirler.

Akita Irkı Bakımı ve Beslenmesi

Akita ırkı bakımı ve beslenmesi, biraz dikkat istemektedir. Tüyleri çok sık döküldüğü için her gün fırçalanması ya da taranması gerekebilir. Egzersiz ihtiyaçları fazla olduğu için her gün uzun süreli yürüyüşlere ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kilo almaya çok meyilli oldukları için yapacakları yürüyüşlerin önemi daha da artmaktadır. Buna ek olarak fazla kilo almamaları için veteriner hekim eşliğinde bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

Akita Tuvalet ve İtaat Eğitimi

Akita tuvalet ve itaat eğitimi, klasik yöntemler uygulanarak verilebilir. Tuvalet eğitimi için ev içinde onlara bir yer hazırlamak ve eğitimi hazırlanan alan içinde tamamlamak önemlidir. Ayrıca tuvalet eğitimi sırasında bolca ödül kullanmak eğitim sürecini hızlı ve verimli hale getirir. Akita itaat eğitimi ise ikiye ayrılarak verilir. İlk olarak temel itaat eğitimi tamamlanmalıdır. Bu eğitimde köpek başta takip komutunu öğrenir. Ardından diğer basit komutları öğrenir. Daha sonra ileri itaat eğitimine geçilir. İleri itaat eğitimi sırasında, Akita ırkının daha önce almış olduğu tuvalet eğitimi ve temel itaat eğitimi tekrar ettirilir. Böylece köpeğin tuvalet ve itaat eğitimi tamamlanmış olur.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat GÜNGÖR

https://muratgungork9.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K9 Çoban Köpeği Cinsi Özellikleri! Yavru Alman Kurdu Tuvalet ve İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Newfoundland Eğitimi ve Özellikleri!

Bekçilik Yapabilecek Korumacı Köpek Cinsleri