Newfoundland Eğitimi ve Özellikleri!

Newfounland Köpek Cinsi, sevimli fakat sert duran görüntüsüyle fazlasıyla dikkatimizi çekmektedir. Büyük cins köpekler arasında bulunan Newfounland Cinsi doğru eğitim verildiğinde asla vazgeçemeyeceğiniz ve hayatınıza kolaylıkla ayak uyduracak bir dostunuz haline gelecektir. Eski dönemlerde çokça arama kurtarma faaliyetlerinde değerlendirilen bu ırkımız insanların ve diğer canlıların hayatını kurtarmada oldukça iyi performans gösterirler. İnsanlarla bir arada olmaktan çok hoşlanır ve genellikle çiftlik veya bahçe tarzı ortamlarda yaşamaya uygun köpeklerdendir.

Newfoundland Irkının Tarihçesi

Newfoundland ırkının tarihçesi, 1600 lü yıllara dayanmaktadır. Kökeni net olarak bilinmese de Kanada’nın Newfoundland Ve Labrador şehrinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Eski dönemlerde Kanada’da balıkçılık ile uğraşan halkın yanında yer almıştır. o dönemde denizde arama kurtarma etkinliklerinde katılmış ve denize düşenlerin, batan gemilerin içerisindeki insanları kurtarmak için de eğitimleri verilmiştir. Newfoundland Tarihinde 1863 yılında “Despatch” isimli bir gemini batmasıyla denizde mahsur kalan 182 mürettebatı kurtarmış ve bu sayede dünyaca tanınmaya başlanmıştır. Büyük ırk köpek olmasına rağmen ev ortamında da sizlere kolaylıkla ayak uyduran Newfoundland Cinsinin Asıl Yaşam Ortamı çiftlik ve büyük bahçelerdir. Newfoundland cinsinin bilinen bir diğer isimleri “newf” veya “newfie” olarak ta söylenmektedir.

Newfoundland Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Newfoundland köpeği eğitimi için yaş faktörü büyük önem gösterilmesi gereken bir konudur. Yavruluk dönemindeki Newfoundland dostunuza vereceğiniz erken eğitim büyümesi ve doğru karakter yapısına ulaşması için çok önemlidir. Gerekli eğitim şartlarını oluşturduktan sonra eğitime yatkın olması sebebi ile kolayca verilen her eğitimi kavrayabilir hale gelecektir. Newfoundland Irkının Eğitimi biraz zorlu olabilir. Kendi başınıza eğitim vermeniz eğitimi çokça zorlaştıracak ve eğitim süresini uzatacaktır. Profesyonel eğitmenler eşliğinde eğitim veren çiftliklere başvurmak sizin için en doğru tercih olacaktır. Yanlış verilen eğitim ileride çok büyük sorunlara yol açacaktır. Daha saldırgan ve daha inatçı bir köpek haline gelmemesi için doğru eğitim alması şarttır.

Newfoundland Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

Newfoundland Irkı Hangi Eğitimleri Alabilir konusunda her eğitimi alabilecek bir köpek olması büyük avantaj sağlamaktadır. Temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitiminin yanında daha birçok eğitim verilebilir. Bu eğitimler şunlardır;

Yavru Newfoundland Tuvalet Eğitimi

Yavru Newfoundland Tuvalet Eğitimi, dostunuzun en önemli ve en öncelikli eğitimidir. Bu eğitimin erken sürede verilmesi dostunuzun hem sindirim sistemini hem kas sistemini hem de boşaltım sistemini düzene sokacak ve doğru bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. Newfoundland Tuvalet Eğitimi köpeğinizin ilerideki hayatı içinde oldukça önemlidir. Tuvalet eğitimine başlarken ilk olarak Evde Newfoundland Tuvalet Eğitimi vermek istiyor isek evde tuvalet ihtiyacını karşılayacağı bir alan belirlenmesi gerekir. Bu alana köpek tuvalet kâğıdı koyulmalıdır. Dostunuzun sindirim sitemi ve boşaltım sistemi çok hızlıdır. Bu yüzden her öğünden sonra minik dostunuzu bu alana getirmeniz ve tuvalet ihtiyacını karşılayana kadar bu alanda olmanız gerekir. Bu süreç uzun ve zorlu olabilir. Böyle durumlarda profesyonel eğitenlerden yardım almak sizin için fazlasıyla doğru bir karar olacaktır. Newfoundland tuvalet alışkanlığı kazanması yalnızca kendi düzenini değil sizin de evdeki düzenini sağlayacak ve ev ortamındaki temizlik açısından da büyük ölçüde yararı olacaktır. Bir diğer verilebilecek eğitim türü Dışarıda Newfoundland Tuvalet Eğitimidir. Dışarıda eğitimde her mama yeme ve her su içme eyleminden sonra hızlı bir şekilde dışarı çıkarılarak tuvalet ihtiyacını karşılamak gerekir. Bu sayede dostunuz tuvaleti geldiğinde dışarı çıkacağını bildiği için eve yapmayacaktır. Böylelikle ev içerisindeki kötü kokudan ve hoş olmayan görüntülerden de kurtulmuş oluruz.

Newfoundland Temel İtaat Eğitimi

 Newfoudndland Temel İtaat Eğitimi dostunuzun alması gereken bir diğer önemli eğitim türüdür. Bu eğitimin asıl amacı dostunuz ile iyi İletişim kurmak ve sağlıklı bir birliktelik geçirmektir. Hayvan severler olarak beslediğimiz dostlarımızla iyi anlaşmak ve bizim hayatımıza uyum sağlamalarını isteriz. Bu gibi isteklerimizde dostumuza doğru eğitimi vermek çok sağlıklı olacaktır. Bu eğitim sayesinde dostunuzu kontrol altında tutmak çok daha kolay ve sağlıklı olacaktır. Bu eğitimde dostunuza bazı komutlar öğretilir. Bu komutlar ile dostunuz ile daha kaliteli vakit geçirir hale geleceksiniz. Eğitimde öğretilen gel, otur,  otur bekle, yat, yat bekle, hayır, aferin, takip gibi komutlar ile dostunuzla kaliteli ve kolay vakit geçirmek mümkündür. Takip komutu ile dostunuz dışarı çıktığında sizin sol tarafınızda, sizin önünüze geçmeden, sizinle birlikte hareket edecektir.

Newfoundland İleri İtaat Eğitimi

 Newfoundland İleri İtaat Eğitimi dostunuzun sizi tanıması ve yöneticinin kim olduğunu bilmesi açısından çok önemlidir. Bu eğitimde temel itaat eğitiminde öğrendiği her komutu tasmasız bir şekilde öğrenir ve bu şekilde hareket eder. Bu eğitimde köpek sahibi biraz zorlanacaktır. Eğitimi vermek oldukça zaman ve sabır isteyen bir iştir. Bu nedenle profesyonel eğitmenlerden yardım almak çok daha doğru olacaktır. Öğretilen her eğitimi kolaylıkla anlayabilen ve kavrayabilen Newfounddland itaat eğitimi dostunuz ile iyi iletişim kurmanızda size çok yardımcı olacaktır.

Newfoundland Koruma Eğitimi ( Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Newfoundland koruma eğitimi konusunda fazlasıyla ideal bir köpektir.  Zaten eski dönemlerde arama kurtarma köpeği, bekçi köpeği, çoban köpeği olarak da değerlendirilmesinden anlayacağımız üzere gayet koruma eğitimi için uygudur. Newfoundland şahıs koruma eğitimi, dostunuza iyi verilecek eğitim ile fazlasıyla olacaktır. Doğası gereği korumacı bir ruha sahiptirler. Bu özellikleri de onları koruma köpeğine gayet uygun olduğunu göstermektedir.

Newfoundland Sosyalleşme Eğitimi

Newfoundland sosyalleşme eğitimi, dostunuz için bir diğer önemli ve mutlaka verilmesi gereken eğitim türüdür. Bu eğitimin asıl amacı dostunuzun davranışsal bozukluğu olan havlama, ağlama, ısıma gibi sorunlarını tamamen ortadan kaldırmaktır. Eğer ki Newfoundland ırkı köpek sahibi dostuna küçük yaşta Newfoundland sosyalleşme eğitimini verirse ileride sosyallik konusunda tüm sorunları ortadan kaldırmış ve daha aktif ve sosyal köpek haline getirmiş olur.

Newfoundland Köpeklerde Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Her dostumuzda olduğu gibi Newfoundland Eğitim Yaşı en erken süre diyebiliriz. Yavruyu sahiplendiğiniz ilk dönemlerde eğitim verilmesi sonraki dönemdeki bütün oluşabilecek sorunları ortadan kaldırıp bu sayede daha sağlıklı ve daha kaliteli bir birliktelik geçirmeniz için büyük olanak sağlamaktadır. Bu eğitim yaşına 3 aylıkken demek daha doğru olur. Dostunuz 3 aylık bir süreden sonra eğitime açık fiziksel ve karakter yapısının oturduğu bir dönemdir.

Newfoundland Irkının Eğitim Fiyatları

Newfoundland eğitim fiyatları alacağı her eğitime ve her eğitmene göre farklılık göstermektedir. Newfoundland köpeğini sahiplenen kişiler onları genelde alan koruma veya bekçilik köpeği olarak değerlendirmektedir. Bunun sonucunda aldıracağı belli başlı eğitimler ile fiyatlarda sürekli olarak değişim söz konusu olabilir. Newfoundland Eğitim Veren Çiftlikleri arayarak doğru bilgiyi almak daha doğru olacaktır. Eğitim süreci eğlenceli hale geldikten sonra verilen her eğitimi kolaylıkça kavrayacaklar ve uygulayacaklardır.

Newfoundland Köpeği Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Newfoundland köpeği eğitmeni nasıl olmalıdır konusu bu dostumuzu sahiplenenler için merak konusu olmuştur. Her dostumuzun için pozitif eğitim en doğru ve sağlıklı olandır.  Newfoundland ırkı köpekleri eğitmek için sabırlı ve lider ruhlu olmak gerekir. Çünkü bazen fazlasıyla inatçı tavır gösterebilirler. Bulundukları ortamda lider ve o ortama hâkim olmak isterler. Verilecek her eğitimde liderin siz olduğunuzu öğretmek ve bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Sözünüzü nasıl geçireceğinizi iyi bilmeli ve dostunuzun hangi eğitim türünden hoşlandığı bilmekte eğitim vermenizi kolaylaştıracaktır.

Newfoundland Irkının Fiziksel Özellikleri

Newfoundland ırkının fiziksel özelliklerinden en belirgin olanı fazlaca iri bir vücuda sahip olmalarıdır.  Dünyada büyüklük olarak en büyük ırklardan biri olarak bilinirler. Tüyleri hızlı uzama yapar ve genellikle tüy renkleri koyu renktir. Nadiren kahverengi ve grinin açık tonlarında olan Newfoundland ırkıyla da karşılaşmak mümkündür.  Soğuğa karşı onu koruyan kalın ve sık tüyler ve buna uygun kalın bir deri yapısına sahiptir. Bu sayede soğuk havalarda bile yaşayabilir ve o ortama uyum sağlayabilir. Ağırlıkları nasıl beslendiğine ve cinsine göre değişiklik gösterse de erkeklerde ortalama 75 dişilerde ise ortalama 65 kg olabilirler. Siyah burunları ve buna uygun siyah gözleri vardır. Kulakları çok iyi işitilebilen Newfoundland cinsinin düşük ve uzun yapıda kulak şekline sahiptir. Ortalama Newfoundland Yaşam Süresi 10 ila 12 yıl arasında değişmektedir.

Newfoundland Irkının Karakter Özellikleri

Newfoundland ırkının karakter özelliklerinden en önemli olanı fazlasıyla cesur olmalarıdır. Sahiplerine karşı çok büyük bir korumacı ve sahiplenici ruh ile yaklaşır ve ara ara sahibini kıskanan hareketler sergileyebilmektedir. Çocuklarla ve yaşlılarla kolayca anlaşır ve onlar ile oynamaktan keyif alırlar. Zekâsı ve itaatkar ruha sahip olmalarıyla herkesi kendine hayran bırakabilen Newfoundland Karakter Yapısından biri de yüzmeyi çok sevmeleridir. Sıcak ortamlardan pek hoşlanmazlar bu yüzden tam bahçe köpekleridir. Bol sulu hafif soğuk ortamlarda yaşamaktan keyif alacaklardır.

 Newfoundland Köpeği Bakımı ve Beslenmesi

Newfoundland ırkının bakımı ve beslenmesi oldukça kolaydır. Newfoundland bakımı için yapmanız gereken en önemli şey tüy bakımıdır. Tüy bakımı dostunuzun tüyleri uzadığında yapılması gerekir. Bunun yanında suyu seven bir köpek türü olduğu için özellikle banyolara dikkat etmek gerekir. Rutin olarak göz temizliği, kulak temizliği ve tırnak kesimini de yapmak tüm bakımını sağlayacaktır. Newfoundland beslenmesi için protein miktarı yüksek besinler olmalıdır. Hareket etmeyi ve oyun oynamayı seven bir ırk olduğu için gün içerisinde harcadığı enerjiyi dengeli bir şekilde besinlerden almalıdır. Sağlıklı bir dostunuz olması içinde bu durum çok önemlidir.

Newfoundland Köpeği Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygudur?

Newfoundland ırkı için en uygun yaşam ortamı çiftlikler ve bahçelerdir. Büyük ırk köpek oldukları için enerjilerini rahatça atmaları gerekir. Bu yüzden köpeği sahiplenirken yaşam ortamı için uygunluğunu bilmek çok önemi bir konudur.

Newfoundland Köpeği Satan Petshop Ve Köpek Çiftlikleri

Newfoundland köpeği satan petshop ve köpek çiftlikleri her yerde kolayca bulunabilir. Ülkemizde çok fazla bu ırkından olmamasına rağmen iyi bir araştırma ile kolayca sahip olacağınız bir ırktır.  Sahipleneceğiniz Newfoundland Cinsinin Hangi Ortamda tutulduğu alacağınız yerin hijyen bakımından temizliği de çok önemli bir unsurdur.

Newfoundland Köpeği İçin En Uygun Köpek Maması Markaları Nelerdir?

Newfoundland Köpeği İçin En Uygun Köpek Maması Markalarına veteriner hekimlerde yardım alarak ulaşmak en doğrudur olacaktır.  Protein miktarı ve besin değerlerinin bol olması bu ırkımız için en iyi mamalardan biridir. Seçeceğimiz mamanın içeriğine ve taze olmasına fazlasıyla dikkat etmemizi gerekir. Alınan her mamanın üstünde sağlık bakanlığından onay aldığı belirtilen mamalarda da dostunuz için en güvenilir mama seçeneği olacaktır.


Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat GÜNGÖR

 https://muratgungork9.com/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K9 Çoban Köpeği Cinsi Özellikleri! Yavru Alman Kurdu Tuvalet ve İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Bekçilik Yapabilecek Korumacı Köpek Cinsleri