Yavru Köpeklere Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ve Öğretilir?

Yavru köpeklere köpek tuvalet eğitimi, yavru köpekler tuvaletlerini kontrol etmeyi öğrendikten sonra verilir ve öğretilir. Yani yavru köpekler 2 - 3 aylık oldukları zaman tuvalet eğitimi alabilirler. Evde beslenen yavru köpeklere tuvalet eğitimi verilmesi çok önemlidir. Çünkü yavru köpekler tuvalet yapmak için yer seçmezler. İstedikleri her yere tuvaletlerini yapabilirler ya da yapmak isterler. Ancak tuvalet eğitimi alan yavru köpekler, tuvaletlerini sadece kendilerine ayrılan tuvalet alanlarına yaparlar. Tuvalet eğitimi almayan yavru köpekler ise evin pek çok yerini tuvaletleri ile pisletirler. Yavru köpeklere tuvalet eğitimi verirken şu yollar izlenmelidir:

1.     Tuvalet Alanı Belirlemek!

Yavru köpek için bir tuvalet alanı belirlemek, yavru köpek tuvalet eğitimi verirken yapılması gereken ilk iştir. Tuvalet eğitimi nerede verilecekse, o yerde bir bölümü tuvalet alanı olarak ayırmak gerekir. Bu yer köpeğin kaldığı odanın bir bölümü ya da kaldığı kafesin için olabilir. Bununla birlikte seçilen yer balkon ya da banyo olabilir.

2.     Tuvalet Alanının Zeminini Örtmek!

Yavru köpek için belirlenen tuvalet alanının zeminini örtmek, tuvalet eğitimi için yapılması gereken ikinci adımdır. Tuvalet alanının tamamı bir tuvalet pedi ya da herhangi bir şeyle örtülmelidir. Köpek tuvaletini yaparken örtünün üzerini kirleteceği için örtünün kullan at tarzında bir malzeme olması önemlidir. Bu malzeme tuvalet pedinin dışında gazete kâğıdı ve bez örtüler de olabilir.

3.     Tuvalet Alanını Yavru Köpeğe Tanıtmak!

Yavru köpek için belirlenen tuvalet alanını yavru köpeğe tanıtmak, tuvalet eğitiminin en önemli aşamalarından biridir. Köpek seçilen alanın tuvalet yapmak için ayrılmış olduğunun farkında olmalıdır. Aksi halde tuvaletini başka yerlere yapmaya devam edecektir. Bu nedenle köpek, mamasını yedikten hemen sonra bu alana getirilmeli ve tuvalet alanını öğrenmesi sağlanmalıdır.



4.     Tuvaletini Yaptığında Ödüllendirmek!

Yavru köpeği, belirlenen tuvalet alanı içine tuvaletini yaptığında ödüllendirmek yapılan davranışı pekiştirir ve yavru köpeği sonraki seferde daha istekli hale getirir. Ödül alan köpekler, tekrar ödüle ulaşabilmek için aynı davranışları sürekli tekrar ederler. Tuvalet eğitiminde de aynı kural geçerlidir. Yavru köpeğe tuvalet eğitimi sırasında ödül vermek köpeğin hızlı bir şekilde tuvalet eğitimi kazanmasına yardım eder.

5.     Tuvalet Alanının Zeminini Zaman İçinde Küçültmek!

Yavru köpek için belirlenen tuvalet alanının zeminini zaman içinde küçültmek gerekir. Başta yavru köpeğin tuvaletini doğru şekilde yapmaya alışması için geniş tutulan alan, giderek daraltılır. En son aşamada sadece yavru köpeğin, tuvaletini yapacak kadar alan bırakılır. Bu sayede köpek tuvaletini sadece kendisi için belirlenen tuvalet alanına yapmış olur.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Kaç Aylıkken Başlar?

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi 2 - 3 aylıkken başlar. Köpekler doğduktan hemen sonra hızlı bir şekilde büyümeye başlarlar. Ancak 2 - 3 ay kadar tamamen bebeklik dönemi yaşarlar. Bu süre zarfında tuvaletini isteseler bile kontrol edemezler. Bu nedenle tuvalet eğitimi almaları için belli olgunluğa ulaşmaları beklenir.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Fiyatı Ne Kadardır?

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi fiyatı ortalama olarak 5 bin TL civarındadır. Ancak dışarıda tuvalet eğitimi alacak köpekler için istenen ücret bu fiyatın biraz daha üstünde olabilmektedir. Bununla birlikte tuvalet eğitimi alacak olan yavru köpeklerin karakter yapıları ve diğer özellikleri köpek tuvalet eğitimi fiyatını etkileyebilir.

Köpek Eğitmeni Murat GÜNGÖR

https://muratgungork9.com/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K9 Çoban Köpeği Cinsi Özellikleri! Yavru Alman Kurdu Tuvalet ve İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Newfoundland Eğitimi ve Özellikleri!

Bekçilik Yapabilecek Korumacı Köpek Cinsleri