Bekçilik Yapabilecek Korumacı Köpek Cinsleri

 


İnsanın en yakın arkadaşlarından önde gelen köpekler, daha hayata gözlerimizi açtığımızdan itibaren bizlerle birliktedir. Evimizde olmasa da sokakta veya çevremizde ne olursa olsun sevdiğimiz yada beslediğimiz bir köpek dostumuz vardır. Bu açıdan çocukların, gelişiminde ve dostluk kavramının kazandırılmasında köpek arkadaşlarımız büyük bir rol oynar. Çocuğunuzun gelişimi için bir köpek dostumuzu sahiplenmeniz, onun için hayvan sevgisini aşılamak ve çoğaltmak için yapabileceğin en iyi şeydir. Unutmayalım ki hayvan sevmeyen insan sevmesi imkansız! Bu noktada evinize alacağınız ve çocuğunuza arkadaşlık etmesini istediğiniz çocuk dostu köpek türünü dikkatlice seçmeniz ve sizlerin de ona bakabilecek düzeyde olduğunuza kesin olmanız gerekir. Genel olarak bir çok köpek türü çocuklarla iyi anlaşıyor olsa bile bazı türler adeta çocuğunuza dostlık etmek için yaratılmıştır. Bekçi Köpek Cinsleri aşağıda liste halinde verilmiştir.


Alman Çoban Köpeği


genelde Alman kurdu olarak malum Alman Çoban Köpeği, isminden de anlaşılacağı üzere Almanya kökenli bir ırktır. Kendi içinde 12 türe ayrılan Alman Çoban Köpeğinin kuyruğu genel olarak uzun ve tüylüdür. Erkekler 35-40, dişiler ise 22-32 kilo arasında değişir. Arama kurtarma, uyuşturucu operasyonları, bekçilik benzer biçimde alanlarda sahibine yardımcı olan Alman Çoban Köpeğinin, yediklerine dikkat edilmelidir. Köpeğin midesi çok hassastır. İşlerini büyük bir ciddiyetle icra eden Alman çoban köpeği, görevlerinde dikkatlerinin dağılmasına müsaade etmezler.


Kangal


Kangal denilince aklımıza gelen köpek profili biliyorsunuz ki. Genelde Sivas’la beraber andığımız köpekler aslında Orta Asya kökenlidir. Bekçi köpeği tanımına maksimum uyan köpeklerden önde gelen kangal, cüsseleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yetişkin dişi bir kangal 72-77cm ve 41-54 kiloyken, erkekler ise 77-86 santimetre ve 50-66 kilo arasında yer alıyor. Koruma ve sahiplenme açısında sahibine fazlaca yardımcı olan kangallardan Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde aslan kadar güçlü ifadesini kullanmıştır. Kangalların gmeşhurk gereksinimları olan uzun yürüyüş ve kısa koşuların yapmış oldurılması gerekmektedir. Bekçi köpeği Aynı zamanda haftada bir tımarlanması gereklidir. Özellikle kırsal alanlarda yer edinen kurt çakal şeklinde tehditlerin karşısında sahiplerini büyük bir içgüdü ile korur. Hane çocukları için ise tehdit oluşturmazlar. Ayrıca yavruyken çok sempatik olurlar.


Akbaş


Anadolu’nun eski bekçi köpeklerinden olan Akbaş, soğuğa olan direnişi ile bilinir. Sahiplerine ve koruması ihtiyaç duyulan inek, sığır şeklinde hayvanlara karşı koruyucu, kurt, ayı, tilki şeklinde tehlikeli hayvanlara karşı ise fazlaca saldırgandır. Akbaşın öteki bir özelliği ise geceleri iyi ve dikkatli bir bekçidir. Sahiplene içgüdüsü yüksek olan akbaşın koku alma duyusu da gayet iyidir. Akbaşın maksimum geniş bir alan ve egzersizlere ihtiyacı vardır. Erkeklerde boyu 72-81 cm ve 42-60 kilo içinde değişirken, bu rakamlar dişilerde de hemen hemen aynıdır.


Doberman 


Kökeni çok eskilere dayanmayan Doberman, her ne kadar zayıf bir görünüme haiz olsa da diğer köpeklerden daha çevik adalelidir. Genellikle 12 aydan sonra kulakları ve kuyrukları kesilen dobermanlar, koruma köpekleri itaat ve eğitim konusunda sahiplerine güçlük çıkarmazlar. Sahiplenme iç güdüleri yüksek olan dobermanlar, polis, arama kurtarma ve jandarma köpeği olarak karşımıza çıkabilir. Dobermanlar özellikle iyi bir iz sürme hayvanıdır. Dobermanlar egzersizlere çok ihtiyaç duyarlar. Bu duruma karşın egzersiz ihtiyaçlarını giderecek şekilde bir apartmanda da yaşayabilirler. Burada dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan en önemli husus ise dobermanların eğitimleridir. Tabiatları gereği aslına bakarsanız korumacı olan dobermanlar, her vakit sahipleriyle bildirişim halinde olmalıdır. Dobermanların dişileri 30-40 kilo arasında değişir ve boyları da 61-66 santimetre arasındadır. Erkeklerde ise 66-71 santimetre içinde boy ve 30-40 arasında da kiloları bulunmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K9 Çoban Köpeği Cinsi Özellikleri! Yavru Alman Kurdu Tuvalet ve İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Newfoundland Eğitimi ve Özellikleri!